Norge for å sette gjerd for å stoppe reindrift slakting

Norge sa onsdag at det ville påskynde bygningen av et gjerde langs en jernbane i den nordlige delen av landet etter at antall migrerende rensdyr ble hugget ned med tog.

Statseide jernbanevirksomhet Bane NOR kunngjorde planen etter at en annen 17 reindyr døde på sporet mellom Trondheim og Bodø, og brøt 127 nummer drept under lignende omstendigheter innen en uke.

Bilder av de livløse dyrene som ligger i blodfargede snø har utløst en sterk reaksjon i inn-og utland.

Norway to put up fence to stop reindeer slaughter

Bane NOR sa at det var planlagt å bygge 25 hektar av gjerdet i området fra neste år, og bringe konstruksjonen fremover fra 2019 eller 2020.

“Kollisjonene med dyrene har påvirket oss,” sier selskapets offisielle Vibeke Aarnes i en uttalelse.

Fire dødelige hendelser har skjedd på samme linje siden 22. november, og provoserte fortvilelse blant samene, et lite urbefolkning i nord, som spesielt lever av ren.

Norge har hjemsted for rundt 250 000 semi-husholdningsrenere.

På denne tiden av året tar hyrde reinen til vintermarkene på jakt etter beiteområder, en farefull reise som mange dyr rammes av biler og tog. Noen druknet også.

“Det er ikke en vanlig jobb, dette er vår livsstil, og hele den sydlige samiske kulturen er basert på hjortbruk,” sa Ole Henrik Kappfjell, som har mistet dusinvis av besetningsmedlemmer i togkollisjoner, til NRK-radio.

“Hvis vi forlater det, forlater vi også vår kultur,” sa han.

Bane NOR sa at den har utvidet området der togene skulle kjøre seg langsommere, og vurderer et automatisk deteksjonssystem, samt en styrket dialog med hyrdere, hvorav noen tar sine dyr med sporingsenheter.

Mer enn 2000 dyr inkludert hjort ble drept med tog i Norge i fjor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *